Malmø Open 2015

Malmö Open / MSF Open 2015
Af Jens Gade

Ulrik Jejlskov Larsen og Jens Gade deltog i weekenden 18.–20. december 2015 i ovennævnte turnering i Malmø, Ulrik i Malmö Open og Jens i MSF Open. Begge turneringer spilledes samtidig i fine rammer i form af rådhushallen i byens rådhus på Store Torv, og for både Ulrik og Jens var der tale om første turnering uden for landets grænser.

Vi indlogerede os på det af arrangørerne foreslåede Hotel Mortensen, Baltzarsgatan 45 for overnatning fredag og lørdag, hvorfra man spadserer til rådhuset på ca. 3 minutter.

Malmö Open er en del af en svensk grand prix-serie med fri tilmelding, medens MSF Open kun er for nordiske spillere med under 1600 elo.

For begge turneringer spilledes 7 runder, fordelt således: 1 runde fredag aften (20.00-22.00), 4 runder lørdag (09.00-22.00) og 2 runder søndag (09.00-18.30). Runde 1–4: 55 min. + 5 sek./træk, runde 5–7: 110 min. + 10 sek./træk. I Malmö Open elo-registreres kun runde 5-7, medens alle runder elo-registreres i MSF Open.

Ulrik mødte naturligvis specielt i starten af turneringen stærke modstandere, og måtte indkassere nederlag i de fire første runder. Men heldet vendte, da runderne blev elo-registreret: Gevinst i runde 5, selv om Ulrik sov over sig, og først ankom kort før han ville have tabt på tidsoverskridelse efter 1 time, og remis i de sidste 2 runder. Så 2 af 7 var ok.

Jeg mødte naturligvis ikke samme hårde modstand, men MSF Open var meget speciel, idet hovedparten af de 80 deltagere, som gennemførte turneringen, var unge mennesker på vej frem. Der er således ingen tvivl om, at jeg om nogle år vil se tilbage på at have vundet/spillet remis mod stærke kendte spillere. Efter gevinst i de 3 første runder kom jeg op på 1. brættet (bræt 1 og 2 var livebrætter), mod den højest ratede (1592 elo, og blev nr. 1-3 med 6/7), og tabte i blot 14 træk efter en forfærdelig indsats. Efter remis i runde 5 og 6 tabte jeg i sidste runde efter blot 18 træk, idet jeg som sort i Prøjsisk Parti fik en ”hjerneblødning” og spillede 5. -, Sxd5 i stedet for Sa5. Slutresultatet med 4/7 var ikke helt tilfredsstillende.

I runde 3 vandt jeg over Victor Ahlquist fra SS Manhem, som sluttede med 5/7 efter tab i sidste runde på livebræt til Änis Ben Hamida, som jeg tabte til i runde 4. I runde 5 spillede jeg remis mod Alexander Nord fra Lunds ASK, som jeg anslår til at være knap 10 år, og som jeg er sikker på, at vi kommer til at høre mere om. Alexander sluttede med 4,5/7. Partiet mod Victor Ahlquist – som overskred tiden samtidig med at miste et tårn – følger nedenfor.

Der deltog rigtig mange danskere i turneringen. Ulrik og jeg var en del sammen med Orla Eilegaard Jørgensen fra Allerød Skakklub. En særlig ting var, at Sveriges tidligere verdensstjerne GM Ulf Andersson, spillede med i Malmö Open, dog kun de fire første runder (2 sejre og 2 remis, bl.a. remis mod danske Thomas Schou-Moldt). Ulf Andersson er meget sympatisk, men virkede meget træt, og så noget ældre ud end sine 64 år.

Alt i alt en turnering, som har givet Ulrik og jeg mod på mere udenlandsk.

Parti fra 3. runde: